Oktober 22 | Slagwerk | Laura Lismont

Deze maand stellen we graag Laura Lismont aan je voor.
Ze volgt slagwerk in de klas van meester Johan De Baedts. Dat is pittig voor Laura.
Ze heeft autisme en motorisch is slagwerk spelen een echte uitdaging.
Haar topmoment in AHpodium? Dat was toen ze afstudeerde in de notenleerklas.
Ook dat was omwille van haar zorgprofiel zeer uitdagend. Maar Laura hield vol, mede
met de hulp van Juf Ann Carlens en haar mama en papa die beide ook muziek spelen.
Ze groeit en bloeit open in de academie op haar eigen tempo en volgt een traject op maat.
Nu speelt ze mee in meerdere orkesten en ook tijdens de les speelt ze graag samen met
haar klasgenoten. Een gekke, vrolijke bende!
In de Academie Haspengouw Podium valt er voor iedereen iets te beleven! Wat je
uitdagingen ook mogen zijn.

Beluister zeker Laura en haar klasgenoten. Ze spelen ‘Dance For Two’ van Gert Bomhof.

september 22 | Popacademie | Vincent Thijs | Zang

Deze maand zetten we een van onze leerlingen aan de Popacademie in de kijker: Vincent Thijs.
Deze frivole dertiger voelt zich helemaal thuis in de Popacademie. De eerste jaren stond hij al eens te trillen op het podium tijden optredens en het jaarlijkse Rockproof Festival. Maar tijdens de laatste editie stond hij met zijn medeleerlingen meer zelfzeker te zingen. Hun band in de Popacademie heet Blood, Sweat and Teams. Een knipoog naar de periode dat de Popacademie online werkte tijdens corona.
Vincent kijkt alvast uit naar een nieuw creatief jaar. Waar hij zijn zangtalent verder kan aanscherpen in de lessen met Joyce Vanderhoydonck en de combo lessen bij Jan De Maeyer. Twee doorwinterde poptalenten die lesgeven in Academie Haspengouw Podium.

Scan zeker de QR code! Daarachter zit een leuk filmpje waar je Vincent met zijn band live aan het werk ziet! Hij zingt er Another Day van Buckshot LeFonque.
Ook zang-of popmuziek-kriebels? Je kan nog de hele maand september proeflessen volgen.
Meer info vind je via www.ahpodium.be of www.popacademie.be

juli 22 | De kopers | Jan Ruison | trompet

Trompet in de kijker deze maand!  
We stellen graag trompettist Jan Ruison aan jullie voor. Jan startte als kleine jongen in de lessen “notenleer” in Heers bij Ann Carlens. Juf Ann, zelf trompettiste, inspireerde Jan om ook voor de trompet te kiezen. En nu, negen muziekschooljaren later, speelt Jan zijn eindexamen met de Koninklijke Harmonie Salvia. Hij speelt Rhapsody for Trumpet van André Waignein. Geniet je mee?  
 
Zijn muzikale hoogtepunt de afgelopen jaren? Dat wat toch toen hij uitgenodigd werd om samen met 3 leerkrachten mee te spelen in het koperkwintet tijdens het lerarenconcert in de Academiezaal.  
Ook zin om trompet te spelen? Kom het dan zeker eens uitproberen tijdens onze DOE-DAG op 27 augustus in GAZO. (meer info www.ahpodium.be/doedag22 

juni 22 | theaterklas van Alice Juliens

Deze maand stellen we graag twee boeiende leerlingen van de theaterafdeling aan je voor.
Pauline geniet van hoe theater haar even doet ontsnappen uit de realiteit. Ze is een sterke beweger op scene. Haar voorstelling werd opgebouwd vanuit de beweging in plaats van de tekst. Een boeiende aanpak! Door fysiek de tekst te beleven krijg je een zeer intense ervaring, zowel voor speler als kijker.
Aline schrijft voor het vak onderzoeksstudio eigen verhalen. Ze maakt een hele wereld met een minimum aan middelen.
Bovendien maakte zo ook prachtige eigen kostuums. Die ontwerpen ontstaan in de zoektocht van woorden naar beelden. Onze theaterafdeling bruist duidelijk van het talent.
De klas van juf Alice speelt Carrousel van Bernard Dewulf.
 

OP 13,14 en 15 mei kan je gaan genieten van een prachtige dansvoorstelling van de leerlingen AHPodium-Dans. Ze spelen Circus Danse. In deze Kunt in de Kijker lichten ze een tipje van de sluier. Kijk je mee wat ze in petto hebben?

Er zijn heel wat ‘houtblazers’ in onze academie: beginnertjes, gevorderden en afstudeerleerlingen. Deze maand ligt de focus op de klarinet en de saxofoon. Samen met je instrument en een goed paar longen ben je al aardig op weg om een echte muzikant te worden. 

De 9-jarige Louisa heeft heel wat hobby’s. Naast dansles is zij ook aangesloten bij de Sint-Truidense redders zwemclub én er is nog tijd over om klarinet te spelen. Ze krijgt zelfs les van haar mama. Muziek spelen en beluisteren vindt ze heel amusant. Als lid van een jeugdharmonie krijgt ze dan ook nog de kans om voor publiek op te treden. Niets leuker dan in groep musiceren! Samen met haar lesgenootje Lies, speelt ze een duet: La Roca van Jaap Kastelein. 

Lies is ook een bezige bij. Er is een sportieve Lies en een muzikale Lies. De muziekkriebels waren er al in de kidsacademie. Ze koos voor saxofoon omdat je het makkelijk kan meenemen naar de jeugdharmonie. De warme klank van het instrument sprak haar meteen aan. Ze volgt al 3 jaar saxofoonles en muziekatelier. En om haar uithoudingsvermogen extra te stimuleren, gaat ze 2x per week naar dansatelier eveneens in onze academie.

Marit heeft al 8 jaar saxofoon op de teller staan! Naast de wekelijkse instrumentles volgt ze ook groepsmusiceren in verschillende ensembles. Het liefst van al kijkt ze uit naar de concertjes en toonmomenten, solo of in groep. Ze hoopt op deze manier nog heel wat jaren te kunnen doorgaan. Voor jullie brengt ze een variatie op ‘The Pink Panther’: The Blue Dog van André Waignein. 

Ik ben Yoshua Peeters, 20 jaar. Gebeten door het muziekvirus. Bovendien spreekt mijn hele familie diezelfde universele taal. Piano is mijn eerste instrument. Een goede basis om te combineren met de toetsten en knopjes van een accordeon. Mijn grote inspiratie? Mijn grootmoeder. Ze was zo trots toen ik voor haar mijn eerste stukje speelde. Op familiefeesten ben ik altijd van de partij met mijn instrument. Dan ben ik niet te stoppen! Geen rem op een accordeon! 😉

In de AHPodium volgde ik al de cursussen muziekatelier (de vroegere notenleer) en muziekcultuur. Momenteel volg ik naast piano en accordeon ook muzylab, een keitoffe les. Daar leer ik samen spelen met verschillende instrumenten en maak ik kennis met verschillende muziekstijlen.

Ik speel Les filles du bord de mer, oorspronkelijk van Adamo en nadien ook gecoverd door Arno. Maar nu gespeeld door mezelf.

Veel luistergenot.

Jan De Potter zocht een nieuwe hobby, een nieuwe uitdaging. Als kind volgde hij 1 jaar notenleer en leerde hij blokfluit spelen. Tijdens zijn tienerjaren hield hij zich voornamelijk bezig met de technische kant van muziekinstallaties en mengpanelen.

Heel eventjes overweegt Jan meer te gaan sporten. Tot hij kennis maakte met de Academie Haspengouw Podium. Het uitgebreide gamma aan instrumenten trok zijn aandacht. Het orgel fascineerde hem het meest. In dit instrument kon hij zijn persoonlijkheid laten weerspiegelen.

Het orgel is een enorm blaasinstrument met meerdere klavieren, tal van registers en een hele kerk als klankkast. Uitdaging verzekerd! Zeker als je bedenkt dat je ook met je voeten moet spelen!

Momenteel volgt Jan het 2de jaar orgel bij Evgenia Galyan en het 3de jaar muziekatelier. Het is zonder twijfel dát wat hij zocht.

Muziek maken blijft zijn grootste hobby en dat blijkt uit de opname. Voor Jan is het dé manier om zijn gedachten te verzetten en hij laat de mogelijkheden en kansen die hij krijgt op zich afkomen.