contrabas

Dit schooljaar kan je een heel bijzonder instrument leren bespelen in de afdeling podium in Heers:  de contrabas.
Dit grootste lid van de strijkersfamilie zie je minder vaak in muziekscholen dan de viool of de cello.

Dat de lessen in Heers doorgaan heeft alles te maken met leerkracht Koen Toté. Deze geboren en getogen inwoner van Heers schopte het erg ver op dit bijzondere instrument. Hij speelt niet alleen in L’ Orchestre Philarmonique Royal de Liege, maar speelde ook met grote namen als Guido Belcanto, Buurman, Helmut Lotti …

Zo’n welbeslagen leraar brengt volk op de been. Al vanaf het eerste jaar volgen vijf leerlingen les! Twee volwassenen en drie 8-jarigen. Zij kunnen vanaf dit jaar onmiddellijk met hun instrumentlessen starten. Vroeger moesten 8-jarigen eerst een jaar notenleer volgen. Maar dankzij een nieuwe regelgeving kan iedereen vanaf 8 jaar instrumentles volgen.

Zelfs contrabas dus. Zo’n groot instrument voor jonge kinderen? “Geen probleem.” Geeft Koen Toté aan. “Tot ze een beetje groter zijn spelen ze op een speciale kleinere versie van dit instrument. Het instrument wordt op dezelfde manier bespeeld, de stemming is hetzelfde. Als deze stoere heren dan groter zijn, krijgen ze een ‘volgroeid’ model.”

En de volwassen leerlingen? Die kennen jullie waarschijnlijk. Klarinet- en saxjuf Liesbeth Pirard en coördinator en zangjuf Ann Debaillie verfijnen hun muzikale kunnen op de contrabas. Dat belooft!