01 Mar 2024 - 02 Mar 2024

Vrijdag 1 maart ’24, Academiezaal 20.15u

Het gitaarfestival van CC de Bogaard is al aan de zesde editie toe. De gitaar heeft intussen alle podia ter wereld veroverd, ook in de klassieke muziek. In het muziekonderwijs blijft de gitaar trouwens nog steeds één van de meest geliefde instrumenten.Binnen de gitaarwereld is Joao Carlos Victor een naam waar niet meer langs te kijken is. Deze winnaar van de 2021 Vienna International Music Competition en van de 2015 Francisco Tárrega International Guitar Competition heeft sinds 2022 een vaste stek hier in België. Sinds kort is hij immers docent gitaar aan LUCA School of Arts (het vroegere Lemmensinstituut) in Leuven.Voor Joao Carlos Victor is het van belang dat je je als gitarist even thuis voelt in het repertoire van vroeger als de muziek van nu. En laat dat nu precies zijn waar zijn recital over gaat. Moeiteloos zet hij enkele van de koraalpreludes van Johann Sebastian Bach naar zijn hand en confronteert hij de muziek van barokcomponist Robert de Visée met meer hedendaagse juweeltjes van de beroemde Argentijn Astor Piazzolla en diens Braziliaanse tijdgenoten.

Programma:

Werken van J.S. Bach, R. de Visée, A. Piazzolla, D. Reis, M. Bicalho, A. Sardinha, …

Presentatie: Olav Grondelaers

 

Zaterdag 2 maart ’24, Begijnhofkerk 20.15u

Het Baltic Guitar Quartet werd in 2004 opgericht door 4 getalenteerde gitaristen uit Litouwen. Zij hebben een repertoire samengesteld dat reikt van renaissance tot hedendaagse muziek. Door hun virtuoos en kleurrijk spel wordt het ensemble als een van de toonaangevende gitaarensembles van de Baltische staten beschouwd. Als luisteraar zal je ook merken dat een humoristische knipoog en een tikkeltje ondeugd in hun uitvoeringen zelden ontbreekt.

Wie de namen van het ensemble overloopt zal de wenkbrauwen fronsen! Inderdaad in 2008 verhuisde de Vlaamse gitarist Chris Ruebens naar Vilnius om zich aan te sluiten bij de groep. Het kwartet musiceerde in meer dan 15 landen in Europa en Azië en was te gast in vooraanstaande beroemde concertzalen.

De leerlingen gitaar van AHPodium nemen hieraan deel. Kom hen aanmoedigen!

Programma:

Werken van M.K. Čiurlionis, J. Švedas, F. Latėnas, M. Leontovych, P. Devecchi, Ch. Ruebens, …

Presentatie: Olav Grondelaers