Cultuurlab 1 Basis

Je wil muzikaal van alle markten thuis zijn? In het vak cultuurlab (vroeger muziekcultuur) bouwen we verder aan je kennis en het begrip van muziek. Je luistert graag naar muziek en wil weten wie het componeerde, wat de muzikale kenmerken zijn, de geschiedenis erachter? Alle weetjes en details dus!

In de basiscursus krijgt je een basis akkoordleer, instrumentleer en leert over de zangstemmen. Ook de verschillende parameters waarin muziek zich uitdrukt, komen aan bod.
Je kan dit vak volgen in meerdere filialen. Een overzicht vind je hier.

Neem een kijkje en volg een les.

Pauline vertelt je hoe ze de lessen cultuurlab/muziekcultuur in Heers ervaart:

Cultuurlab 2 verdieping – modules

In de verdiepingscurus kies je modules rond verschillende muzikale thema’s. Zo stel je zelf een lespakket op maat van jouw interesses samen (enkel in Sint-Truiden).

Hoe werkt dit? Je kiest per periode een thema wat je interesseert. Je hebt hier de mogelijkheid om dus van lesmoment te wisselen, naargelang je interesse. Blijf je liever het hele jaar op hetzelfde moment les volgen? Dat kan ook. Dan nog blijf je een gevarieerd programma volgen.

Wat meer info over de ‘modules’

Vrouwen in de muziek 

De rol van vrouwen doorheen de Westerse muziekgeschiedenis is enorm veranderd. Bach, Beethoven en Mozart kennen we allemaal, maar heb je al eens gehoord van Hildegard van Bingen? En op welke manier worden vrouwelijke popmuzikanten getoond in videoclips? Vrouwenemancipatie is al meerdere eeuwen aan de gang, maar op welke manier heeft muziek hiertoe bijgedragen -of net niet?  

Naast al deze boeiende vragen, laten we ons inspireren door de meest uiteenlopende vrouwelijke artiesten

Geloof en/in muziek

Als er iets is dat wel in alle religies en levensbeschouwingen aanwezig is, dan is het wel muziek. We beluisteren, bestuderen en spelen de muziek van verschillende religies. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de gelijkenissen? En waarom speelt muziek zo’n belangrijke rol? Allemaal vragen waar je hopelijk het antwoord op zal vinden in deze module.  

Maloya, muziek van La Réunion

La Réunion is een Frans eiland in de Indische Oceaan, dichtbij Madagaskar. Het muziekgenre dat iedereen daar op de dansvloer krijgt, is ‘Maloya’. Dit genre is een versmelting van Afrikaanse, Europese en Indische invloeden. Hoe is deze muzikale en culturele cocktail ontstaan? En waarom werd deze muziek ooit verboden door de Franse regering? Wat heeft politiek eigenlijk te maken met muziek? 

Deze vragen vormen de leidraad in ons onderzoek. Hiernaast bestuderen we ook hoe de muziek in elkaar zit, zodat ook jij mensen op de dansvloer krijgt.  

Oud?Hoezo? 

Maak een reis door de tijd van de Middeleeuwen tot Barok.

Muziektheater  

Wordt betoverd door de wereld van opera, operette en musical. 

Filmmuziek

Luisteren, kijken en genieten van cinemaklanken.  

Van solo tot tutti 

Ontdek de meest uiteenlopende muziekformaties.   

Musescore 1 + 2

Maak zelf je partituren. Cursus voor beginners en gevorderden. (Eigen laptop)  

Let’s dance! 

Dans en muziek gaan hand in hand. Leer er alles over.