OPERA

De Munt:

Het operagebouw in Brussel heeft 7 opera’s online gezet, gratis te bekijken. Deze opera’s zijn voorzien van een Nederlandstalige ondertiteling.

Enkel aanraders:

  • Aïda van Giuseppe Verdi: Giuseppe Verdi’s Aida uit 1871 is een mijlpaal in de operageschiedenis. Het verhaal gaat over een passionele driehoeksrelatie tijdens de oorlog tussen Egypte en Ethiopië. Door die oorlog is de liefde tussen de Egyptische legerkapitein Radames en de Ethiopische prinses Aida onmogelijk. Dat de Egyptische farao zijn dochter Amneris wil uithuwelijken aan Radames, maakt alles nog ingewikkelder. De hevigste gevechten woeden niet aan het front, maar op persoonlijk vlak.
    Deze opera staat vol van romantische meeslepende melodieën, tragiek en dramatiek.In deze productie brengt regisseur Stathis Livathinos het verhaal naar vandaag: de huidige sociopolitieke spanningen in het Middellandse Zeegebied.
  • Frankenstein van Mark Grey: Wie graag eens iets anders wilt en houdt van futuristische en enge verhalen, moet deze opera bekijken! Gebaseerd op de novelle Frankenstein van Mary Shelley, maakt componist Mark Grey een beklijvende, akelige opera.

 The Metropolitan Opera New York:

The Metropolitan Opera plaatste elke dag een andere opera online. Van 23 maart tot 29 maart staat Wagner centraal. Wagner hield veel van fantasierijke verhalen (denk Harry Potter en magie) en donkere wouden. Ook hoorde hij graag koperblazers en vond hij zelfs ‘nieuwe instrumenten’ uit (bijvoorbeeld de Wagnertuba). Niet de meest makkelijke muziek, maar de moeite waard om (al is het maar een stukje) te bekijken.

Speciaal voor de muziekgeschiedenis-studenten: durven jullie het aan om er eentje uit te kiezen en volledig te beluisteren? Meer info kan je vinden in de cursus van vorig semester.

Deze opera’s hebben enkel Engelse ondertiteling. (Tristan und Isolde is ook beschikbaar met Nederlandstalige ondertiteling bij de Munt, zie hierboven)

Wel even denken aan het tijdsverschil New York-België.

SYMFONISCHE MUZIEK

Berliner Philharmoniker:

Het wereldvermaarde Berliner Philharmoniker heeft hun hele digitale concert hall gratis ter beschikking gesteld! Hier kan je grasduinen tussen meer dan 600 concerten. Je kan zoeken op dirigent, solist, componist, seizoen, genre,…

Je moet even registeren, maar van zodra dit gebeurd is heb je toegang tot de heel bibliotheek.

Enkele aanraders:

https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/51746

Redenen om dit concert te bekijken? De energieke dirigent Gustavo Dudamel, die je misschien kent van ‘La Sistema’ en de topcellist Gautier Capucon die een celloconcerto van Haydn speelt. Beide muzikanten zijn zeer aanstekelijk om bezig te zien.

Als dit jullie niet kan overtuigen om het concert te bekijken, dan misschien wel de vijfde symfonie van Beethoven (jawel, pa pa pa paaaaam).

https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/20456

Dirigent Simon Rattle leidt het orkest vakkundig door enkele bekende melodieën uit de filmmuziek. Met muziek uit films als E.T., Ben Hur, Robin Hood, Tom & Jerry, Indiana Jones en Star Wars.

PODCAST EN LUISTERVERHALEN

De Bourgondiërs

In ‘De Bourgondiërs’ neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Afwisselend met het animerende verhaal horen we muziek uit de Renaissance: met componisten als Josquin Desprez, Gilles Binchois, Guillaume de Machaut, Guillaume Dufay en Orlandus Lassus. Wisten jullie dat deze componisten afkomstig waren uit onze streken (de Nederlanden, Noord-Frankrijk,…) en door rijke mecenassen (bijvoorbeeld de Medici-familie) naar Italië werden gehaald om de muzikanten daar te leren hoe goede muziek gecomponeerd moet worden?

Bourgondiërs voor kinderen

Een hoorspel over het prachtige Hof van Busleyden in Mechelen, gratis te downloaden.

Mechelen anno 1507. De arme architect Keldermans weet niet meer waar zijn hoofd staat. Hij verbouwt tegelijkertijd het Hof van Savoye, de woonplaats van de machtige Margareta van Oostenrijk, én het Hof van Busleyden, het prachtige stadspaleis van kunstverzamelaar en ‘denker’ Hiëronymus van Busleyden.

Margareta wil alsmaar meer torentjes en van Busleyden blijft maar bijbouwen om plaats te maken voor grootse kunst en al even grootse Humanistische ideeën. Want daar bij hem thuis in de stove, de enige kamer waar helemaal geen stoof staat, wordt hevig gediscussieerd over het vermogen van het menselijke intellect. Begrijp je? Niet? Precies daarom hebben ze het zo moeilijk om hun ideeën te verspreiden bij de grote massa.

Hoe ze daar dan tóch in slagen en wat Keizer Karel daar allemaal mee te maken heeft, ontdek je in dit knotsgekke hoorspel vol burenruzies, roddelmarkten, middeleeuwse martelscènes, een hele stamboom Bourgondiërs en veel keukenlatijn.

Geluidshuis

Het Geluidshuis heeft enkele hoorspelen gratis online geplaatst. De moeite waard!
Naast deze hoorspelen zijn er ook kleurplaten en spelletjes beschikbaar.